Szervátültetés, dializálás – Hatással vannak a munkavállalási esélyekre?

2023.10.10.
|
Olvasási idő: 4 perc

Megváltoztatja a munkavállalási esélyeket a szervátültetés vagy a dializálás? Felelős HR szolgáltatóként fontosnak tartjuk, hogy ezen a területen is tisztább képet kapjunk és adjunk a munkavállalókról. Éppen ezért készítettünk egy felmérésünkben melynek során erre a kérdésre is kerestük többek között a választ, a Magyar Szervátületettek Országos Szövetségének tagjaival együttműködve.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért ennek az időnek a milyensége kihat az életminőségünkre. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek a szokásosnál is több kihívás elé állítják a munkavállalókat. Ezek egy részét mindenki átéli, de vannak, akiknek a szokásoshoz képest is több nehezítő körülménnyel kell megküzdeniük. Ilyen például, ha az egészség változása állít valakit rövidebb-hosszabb időre kihívások elé. A munkahelyi HR feladata ebben az esetben az, hogy a munkavállalók számára rugalmas és gondoskodó feltételeket teremtsen.

Az euJobs HR-Group és a Magyar Szervátületettek Országos Szövetsége a tavalyi évben kezdett szorosabb együttműködésbe, idén pedig megállapodtunk ennek kiszélesítésében. 2023-ban elsősorban a foglalkoztatás tekintetében kezdtünk közösen gondolkodni arról, hogy mik lelehetnek azok lépések, amely révén a Szövetség a tagsága számára nyújtott eddigi támogatások köre kibővülhet.

Tavasszal kezdtük el előkészteni azt a kérdőíves felmérést közösen, amely segítségével a tagok jelenlegi, munkavállalással kapcsolatos helyzetéről, illetve az esetleges igényeikről érdeklődtünk. A kérdőív nyár végén volt elérhető, melyet közel háromszázan töltöttek ki, és ebből végül 262 választ elemeztünk ki (csak az érinettek: szervátültetettek és dialízis alatt állók válaszait vettük figyelembe).

Miről számolnak be az adatok?

A megkérdezettek közül 146-an válaszoltak úgy, hogy megváltozott munkaképességű személyek, 98-an nem azok, és 18-an nem tudják. Az összes válaszadó 73 %-a dolgozott a kitöltéskor. Azonban, ha a megnézzük külön-külön a megváltozott és nem megváltozott munkaképességű személyeket akkor kép eltérő. A megváltozott munkaképességű válaszadók közül 95 dolgoztak a kérdőív kitöltésekor 51-en pedig nem. Ugyanez az arány a nem megváltozott munkaképességű emberek esetében másképp alakul: 98-an dolgoznak a 116 főből és 19-en nem. Vagyis feltételezhető, hogy akinek a szervátültetés, vagy a dialízis nagyobb problémát okozott, az nagyobb arányban volt kénytelen választani a megváltozott munkaképességű státusz, és a munkavállalásban is akadályoztatottabb.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy akik dolgoznak, azok meg tudták-e tartani az eredeti munkakörüket. A válaszok alapján az 53 %-uknak volt erre módja, 15 %-a saját döntése alapján vállalt más munkát, és kisebb arányban voltak kénytelen másképp munkát vállalni.

Azonban ismét csak különbséget lehet látni akkor, ha külön nézzük a megváltozott munkaképességű személyeket. Közöttük lényegesen nagyobb számban vannak, akik nem tudták folytatni az eredeti munkájukat.

Akik dolgoznak, de nem tudták megtartani a munkájukat, vagy nem az eredeti feltételekkel, azok a terhelést és a munkaidőt jelölték meg legfőbb akadálynak. Az egyéb körülmények között pedig többnyire az egészségükre ártalmas körülmények, kockázatok szerepelnek.

 Azok közül, akik nem dolgoznak (70 fő) 47 szeretne visszatérni. Ők az állapotukat látják legfőbb problémának.

Arra a kérdésre, hogy mire lenne szükségük az eredményes állás kereséséhez, a legtöbben azt válaszolták, hogy információra, hogy hol érdemes állást keresni. Kisebb számban, de hasonló arányban átképzésre, újbóli orientációra és munkaerőközvetítőre gondolnak segítségképpen még a válaszadók.

Bár a felmérés nem volt reprezentatív, segítséget nyújtott ahhoz, hogy inspirációt adjon a további közös gondolkodáshoz. Ezért ehhez kapcsolódóan meghirdettünk 2023. szeptember 29-re az országos konferencia programjai közé azt a workshopot, amely az érdeklődők számára elsőként mutatta be a felmérés eredményét, és lehetőséget adott a téma további megbeszélésére. Az euJobs HR-Group munkaerőpiaci szolgáltatóként felelősségének érzi, hogy szerepet vállaljon abban, hogy minél szélesebb körben biztosítson munkát különböző munkavállalói csoportoknak, és együttműködjön megrendelő partnereivel annak érdekében, hogy szektortól és mérettől függetlenül megvalósulhasson az esélyegyenlőség. Ezért kezdett el célirányosan kapcsolatokat kialakítani civil partnerekkel, és a vállalatok számára pedig létrehozta euChance néven a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását elősegítő programját.

Oszd meg Te is, de csak ha akarod!
Copyright © 2024 euChance - Minden jog fenntartva!
Adatkezelési tájékoztatóSüti tájékoztató
Tervezte és fejlesztette:
euSalesman logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram