Hogyan válhat Ön is jobb munkáltatóvá? 2. rész: a közösség

2023.03.22.
|
Olvasási idő: 4 perc

Az első cikkünkben az euChance Program három fókusz területe közül a munkahelyi környezet felméréséről és felkészítéséről írtunk.  Ebben a részben pedig a megváltozott munkaképességű munkavállalók befogadása érdekében munkahelyi közösséget vesszük górcső alá.

A vállalati környezethez hozzátartozik a közösség is, amit a munkavállalók alkotnak. Ahhoz, hogy ezen a téren is változás induljon el, érdemes meghatározni a kulcsszereplőket.  Munkáltatói csomagunk ezért célirányosan figyel a munkahelyi közösség tagjaira: a vállalati rehabilitációs mentor felkészítésével, vezetői érzékenyítő workshopokkal, munkatársi szemléletformáló programok szervezésével, vagy a nem várt helyzetekben hasznos assistance szolgáltatás nyújtásával.

Vállalati rehabilitációs mentor felkészítése

A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben már dolgozik megváltozott munkaképességű munkavállaló a cégnél, a kötelező kvótába mentor munkatárs is elszámolható legyen.

Miért van erre szükség? Egy felkészült mentor jelentősen javítja a bekerülés és a megtartás esélyeit a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára. Feladatai közé tartozik egyebek mellett: a segítségnyújtás a lemorzsolódás elkerülésében, a munkahelyi környezetbe történő beilleszkedés elősegítése, a betanítás, illetve a munkahelymegtartás segítése. A mentor továbbá tanácsadási módszerek és eszközök felhasználásával segíti a munkaerő-piaci integrációt és a munkaadók befogadóvá válását a megváltozott munkaképességű személyek iránt. A képzés során mind az adminisztratív, szabályozási, mind a támogatói ismeretek elsajátítására hangsúlyt fektetünk. Mindeközben a résztvevők élményekhez is jutnak és bővülnek a kompetenciáik, amellyel a szerepüket sikeresen be tudják tölteni. A képzés időtartama 12 óra, online vagy személyes formában is lehetséges, amely során a részvevők tanúsítványt kapnak. Ebben szakértő partnerünk a SZTÁV Felnőttképző Zrt.

Assistance szolgáltatás

Mindig adódhatnak nem várt helyzetek, vagy a munkáltató dönthet úgy is, hogy nem kívánja a saját kapacitását speciális kérdések megoldására fordítani. Assistance szolgáltatásunk remek megoldás ebben a helyzetben. Ilyen esetek lehetnek:

  • Megváltozott munkaképességű munkavállaló státuszának, dokumentumainak értelmezése.
  • Az érintett munkatársak nyilvántartásának kialakítása során felmerülő kérdések.
  • Információnyújtás akadálymentes interjú szervezéséhez.
  • Részvétel megváltozott munkaképességű munkavállaló interjúztatásában, döntéstámogatás.
  • Foglalkozásegészségügyi szolgáltatóval való együttműködés támogatása.
  • Támogatás munkatársak megváltozott munkaképességű státuszának megszerzésében.

Az assistance szolgáltatás a rehabilitációs mentor képzésen résztvevők számára automatikusan hozzáférhető.

Vezetői érzékenyítő workshop

A vezetők elköteleződésének növelésére 4 órás workshopot szervezünk változó helyszíneken. Fogadó partnereink elismert civil szervetek, amelyek jelentős sikereket értek el a megváltozott munkaképességű emberek integrálása terén. A workshopot akár vállalaton belül is megszervezzük, amennyiben ilyen kérés érkezik. A workshopon való részvétel hasznos a vezetők motivációjának és motiváló erejének növelése szempontjából, ami hatással van a befogadó szemlélet megerősödésére.

Munkatársi érzékenyítő programok

Az érzékenyítő programjaink célja, hogy a munkahelyi közösségek megfelelő ismeretek birtokában, előítéletek nélkül legyenek képesek befogadni a megváltozott munkaképességű munkavállalókat. Ehhez a munkatársakat tudáshoz és élményekhez juttatjuk az egyes egyedi szükségletű munkavállalói csoportok megismerésén keresztül. A programokba minden esetben bevonjuk civil partnereinket, akik kreatív megoldásokkal segítik az ismeretek átadását. Ezáltal csökkenhet a sztereotip gondolkodás, erősödhet a nyílt, célravezető kommunikáció, a nemvárt konfliktusok és a kudarcok elkerülése.

Az euChance munkáltatói program tehát célirányosan figyel a munkahelyi közösség egyes csoportjaira annak érdekében, hogy a felkészülés a lehető legjobban hasznosulhasson. Szakértő kollégáink, együttműködő partnereinkkel kiegészülve kísérik végig munkavállalóit a folyamaton, az egyedi igényeket figyelembe véve.

A szolgáltatás utolsó elemére, a networkingre, a következő cikkünkben térünk ki.

Amennyiben Ön is esélyt adó munkáltatóvá szeretne válni, vagy kérdése van az euChance-szal kapcsolatban, keresse kollégáinkat!

Oszd meg Te is, de csak ha akarod!
Copyright © 2024 euChance - Minden jog fenntartva!
Adatkezelési tájékoztatóSüti tájékoztató
Tervezte és fejlesztette:
euSalesman logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram